Zasnežen festival belega tartufa v osrčju Istre

Po junijskem festivalu črnega tartufa, ki so ga priredili na Belvedurju, so v Društvu tartufarjev slovenske Istre minuli vikend organizirali še prvi festival belega tartufa. Osrednje prizorišče je bil ogrevan šotor v Brezovici, v gostilni Belvedur pa je Sandi Tripar ponujal razširjen nabor jedi z belim tartufom.

Črni tartufi rastejo domala po vsem svetu, žlahtni beli tartuf pa le na dveh koncih: v italijanski pokrajini Langhe v deželi Piemont in v Istri.

Prirediteljem jo je zagodlo vreme, v petek je bilo zaradi zasneženih cest kar težko priti v vas na visokem slemenu v osrčju Istre. Tako je odpadel načrtovani prikaz lova na tartufe z izurjenimi psi, obiskovalci pa so lahko okušali nekaj jedi s tartufi v šotoru v Brezovici, kjer so jih tudi prodajali. Cena za kilogram krepko presega 1000 evrov, za velike primerke je še izdatno višja. Največji tartuf, ki so si ga obiskovalci ogledovali v Brezovici, je tehtal 320 gramov, Vinko Šavle, predsednik Društva tartufarjev slovenske Istre pa ga je cenil na več kot 800 evrov. Ob tartufih so prodajali še nekatere druge istrske kmetijske pridelke, Graziano Perič iz bližnjih Abitantov pa je ponujal vino in žganjice.

Avtor: Sašo Dravinec,  Foto: Sašo Dravinec,  Objavljeno: Primorske novice, 29.11.2010