Okrepčevalnica Belvedur

Tako se imenuje tudi vas pod Velikim vrhom, kamor pridete iz Gračišča. Okrepčevalnico vodi Sandi Tripar, ki navdih za dejavnost črpa iz stoletne tradicije gostinstva. Gostilna je bila v zadnjih letih odprta od leta 1970 do 1976, zatem je bila zaprta kar sedemnajst let, dokler je ni Sandi znova odprl. Znana je po doma pripravljenih jedeh, kar pomeni, da večino suhomesnatih izdelkov pridelajo sami; sami tudi pečejo kruh, sproti delajo njoke in fuže, meso dobivajo iz okoliških hlevov.

Hišna specialiteta so testenine s tartufi. Golaž pa je vsekakor nekaj posebnega, saj govejemu mesu dodajo prekajena svinjska rebrca. Na jedilniku je stalnica tudi svinjska pečenka v ruladi, polnjena s špargljevim pestom. Prilogi pa sta cvetača in pečen krompir. Štedilnik je poln loncev in druge posode, vse brbota in kipi, skratka, gre za pravo domačo kuhinjo. Od vin nam na mizo prinesejo malvazijo in refošk, oboje iz Marezig. Imajo tudi buteljke, večinoma istrskih vinarjev. Joto in testenine postrežejo kar v skledah, ki spominjajo na domačno preteklost.

V Belvedurju pri Sandiju vlada tudi prijetno vzdušje, saj je natakar Igor vljudno zgovoren, relativno skromno notranjost pa poživljajo sodobne slike. Odprto imajo vsak dan od 12. do 22. ure.

Avtor: D.M.,  Foto: Belvedur,  Objavljeno: Slovenske novice, 18.03.2012