Na Belvedurju se jutri začne festival črnega tartufa

Ali je tartuf afrodiziak? Če to vprašanje postavite tartufarju Aleksandru Sandiju Triparju iz Belvedurja, vam bo prefrigano odgovoril: “Če se zraven popije malo dobrega vinčka in če je družba prava, se učke kar zasvetijo.”

“Borimo se, da bi sprostili nabiranje tartufov, za katere vemo, da so edino v Sloveniji nerazumljivo zaščiteni. S tem festivalom tako malo provociramo, izzivamo tiste, ki se ukvarjajo z zakoni in turizmom, saj želimo, da se končno nekaj naredi.” napoveduje 1. festival črnega tartufa na Belvedurju podpredsednik Društva tartufarjev slovenske Istre Aleksander Sandi Tripar.

Slovensko Istro želijo ponovno postaviti na svetovni zemljevid ljubiteljev tartufov in o ovirah za to Tripar pravi: “Nekdo, nek gobar, je dosegel, da so jih leta 1998 zaščitili in to brez kake strokovne podlage, kaj šele študije. Veliko jih je tu okoli in ni razloga, da bi jih bilo prepovedano nabirati.” se huduje ter pripoveduje, kako jih znajo sosedje Hrvati in drugje po svetu uspešno vključevati v vrhunsko kulinarično ter turistično ponudbo. Pri nas, še zlasti v Istri, kjer sta črni in beli tartuf doma, pa nič.

Na Belvedurju bo ta vikend tako veselo in slastno. Štiri dnevno dogajanje se začenja že jutri v četrtek, popestrila ga bo demonstracija iskanja tartufov, glasba, družabni program, stojnice z domačimi dobrotami, seveda pa se bo vse vrtelo okoli kulinarike na bazi tartufov, pa naj bo šlo za fritajo, fuže, njoke, polento, ombolo, skuto na žaru in celo kako sladico. “Cene jedi bodo socialne, razumne, od kakih 8 evrov naprej.” pove Tripar in se jezi, ker so morali tartufe za ta dogodek uvoziti iz Italije in Hrvaške, saj tudi kakega začasnega dovoljenja za festival, da bi po grapah okoli Belvedurja pobrali tiste, ki jih baje kar mrgoli, niso uspeli dobiti.

Povejmo, da odvisno od sorte poznamo v Istri poletni, jesenski in zimski črni tartuf, ko je najbolj dragocen muškatni črni tartuf. Beli tartuf je v Istri zelo pogost, njegova sezona pa se začne v začetku septembra in traja do konca januarja.

Avtor: Janez Mužič,  Foto: Janez Mužič,  Objavljeno: www.podpalmo.si, 23.06.2010