Črni tartufi na pokušino

“Sezona črnih tartufov je zdaj na višku, s festivalom pa želimo povedati, da tartufi rastejo tudi pri nas v slovenski Istri,” je dejal Vinko Šavle, predsednik Društva tartufarjev slovenske Istre (DTSI), ki od naslednjega četrtka (od 19. ure) pa do nedelje v majhni istrski vasici Belvedur organizira prvi festival črnega tartufa pri nas.

Do 1.500 evrov za kilogram
Vrste. Obstajajo tri vrste belih in sedem vrst črnih tartufov. Najbolj cenjen je jesenski beli tartuf, med črnimi pa žlahtni črni tartuf. Črni stanejo od 150 do 200 evrov, beli pa od tisoč do 1.500 evrov za kilogram.

Istrska tržnica

V času festivala bo odprta Istrska tržnica z različnimi domačimi dobrotami, poskrbljeno bo za bogat glasbeni program, različne jedi iz črnih tartufov pa vam bodo pripravili člani društva. V soboto od 12. do 16. ure bo potekala demonstracija iskanja tartufov z za to izurjenim psom, v nedeljo ob 14. uri v cerkvici v Gradinu pa blagoslov tartufov ter tartufarskih psov. Če bo odziv obiskovalcev naslednji teden dober, nameravajo v društvu skupaj s koprsko turistično organizacijo jeseni organizirati še festival belih tartufov.

Prepovedano nabiranje

V Sloveniji je sicer prepovedano nabirati tartufe in društvo si že vrsto let prizadeva, da bi kmetijsko ministrstvo to dovolilo. S prodajo tartufov se pri nas ukvarja le štiri ali pet podjetij, ki pa tržijo hrvaške in italijanske specialitete. “Obstaja pa nekje od deset do 15 ljudi, ki tartufe nabirajo na črno. Predvidevamo, da na leto naberejo vsaj sto črnih in še sto kilogramov belih tartufov,” razlaga Šavle.

Avtor: Saša Islamović,  Foto: Belvedur,  Objavljeno: Žurnal24, 09.06.2010